Rychlé odkazy

Erb městyse Šatov
Úvod » Informace k zápisu do 1. ročníku na školní rok 2022/2023

Informace k zápisu do 1. ročníku na školní rok 2022/2023

Zápis do 1. ročníku na školní rok 2022/2023

Termín zápisu: sobota 9. dubna 2022 do 8.00 do 12.00 hod

Informace k průběhu a organizaci zápisu:

Zápis dětí do základních škol vychází z ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., dále vyhlášky č. 48/2005 Sb.

Zápis do 1. ročníku bude probíhat ve staré budově školy, vcházet se bude vchodem z hlavní ulice.

K zápisu budete potřebovat:

Rodný list dítěte

Občanský průkaz

Přihlášku ke vzdělávání

Žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání

 

V případě odkladu:

Žádost o odklad povinné školní docházky

Patřičná doporučení:

  1. Zprávu z vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně (nebo SPC)
  2. Doporučení odborného ošetřujícího lékaře nebo dětského lékaře

Zmíněné dokumenty – Přihláška ke vzdělávání, Žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání, Žádost o odklad povinné školní docházky si můžete stáhnout na našich webových stránkách, vyzvednout ve škole v pracovních dnech (mimo prázdnin) od 7.00 do 15.00 hod., nebo vyplnit osobně v den zápisu.

Dokumenty lze do školy doručit:

– datovou schránkou (swmvx4m)

– e-mailem s elektronickým podpisem (reditel@zssatov.cz)

– poštou (Základní škola, Šatov, okres Znojmo, příspěvková organizace, Šatov 398, 671 22 Šatov)

– schránky školy (u vchodu do školy ze staré budovy)

– osobně, v den zápisu

Pro případné dotazy, či domluvení termínu pro osobní vyzvednutí dokumentů volejte tel. č.: 777721674.

 

KRITÉRIA PRO PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ DO TŘÍD 1. ROČNÍKU PRO ŠKOLNÍ ROK 2022/2023

V souladu s §164 odst. 1, písm. a) a § 165 odst. 2, písm. b) zákona 564/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, stanovila ředitelka školy pro školní rok 2022/2023 kapacitu prvního ročníku na maximálně 25 žáků (v případě zařazení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami může být počet ještě snížen).

 

V případě, že počet přihlášek k základnímu vzdělávání převýší maximální možnou kapacitu, budou žáci postupně přijímání v tomto pořadí:

  1. Žáci s trvalým bydlištěm ze spádové oblasti Základní školy, Šatov- obcí Šatov, Hnanice, Havraníky
  2. Žáci s trvalým bydlištěm mimo spádovou oblast Základní školy Šatov, jejichž sourozenci jsou žáky Základní školy, Šatov
  3. U dalších zájemců losem.

Losování bude veřejné, losovat se bude podle čísle přidělených u zápisu. Losování provede paní zástupkyně školy, z losování bude vyhodnocen zápis.

 

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI TÝKAJÍCÍ SE ZÁPISU DO 1. ROČNÍKU

Jak staré dítě je nutné přihlásit dítě k povinné školní docházce?

Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad.

Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června je doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.

Dítě lze k povinné docházce přihlásit osobně, přítomností v den zápisu nebo po domluvě individuálně, nejpozději do konce dubna. V případě přestěhování kdykoliv.

Kdo musí přihlásit dítě k povinné školní docházce?

Jeho zákonný zástupce. Na požádání se prokáže občanským průkazem.

Může dítě přihlásit i jiná osoba než zákonný zástupce?

Zákonný zástupce může podat žádost škole i prostřednictvím další osoby pověřené plnou mocí.

Jakým způsobem probíhá přihlášení dítěte k povinné školní docházce?

Zákonný zástupce přihlásí své dítě odevzdáním Přihlášky k základnímu vzdělávání a Žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání. Oba dokumenty je zákonný zástupce povinen doručit řádně vyplněné a podepsané do školy nejpozději v den zápisu.

Musí být u zápisu k povinné školní docházce přítomno dítě osobně?

Přítomnost dítěte u zápisu není povinná. Samozřejmě budeme rádi, pokud se s dítětem osobně setkáme. Zápis je připravován zábavnou formou, v podobě plnění úkolů a závěrečné odměny za jejich splnění. Proto se děti nemusí ničeho bát.

Co je potřeba udělat v případě, že chceme žádat o odklad povinné školní docházky?

Zákonný zástupce musí písemně požádat o odkladu školní docházky v době, kdy probíhá zápis žáků k základnímu vzdělávání. K žádosti musí být přiloženo doporučení pedagogicko-psychologické poradny (nebo SPC) a také posouzení odborného lékaře nebo klinického psychologa. Je vhodné, pokud jsou požadované dokumenty k dispozici již v době konání zápisu a rodiče je v tento den dodají společně se žádostí o odklad do školy.

Co může dělat, pokud k žádosti o odklad nemáme ještě všechny přílohy?

Po domluvě s vedením školy se dají požadované dokumenty dodat dodatečně. Nejpozději před 1. zářím 2022.

Kdy a jakým způsobem se dozvíme o přijetí dítěte do školy?

Podáním písemné „přihlášky“ se v den zápisu zahajuje správní řízení. Ředitelka školy rozhoduje o přijetí na základě platných právních předpisů a stanovených kritérií pro přijetí. Výsledky rozhodnutí jsou zveřejněny na webových stránkách a vývěsní desce školy bezodkladně, nejpozději do 30 dnů po konání zápisu.

Vydané rozhodnutí nabývá právní moci po 15 dnech. Zákonný zástupce má právo podat odvolání ke krajskému úřadu v Brně. Toto odvolání podá písemně ředitelce školy, která je odešle krajskému úřadu.

Můžeme zapsat dítě k povinné školní docházce do více škol?

Ano, je to možné. Pokud ale tak učiníte, napište prosím na všechny podané přihlášky tuto informaci a seznam školy, na kterou jste přihlášku podali, a která ze škol je pro Vás prioritní.

Není to vaší povinností, ale na základě této informace nám pomůžete v následných krocích správního řízení ve věci vydání rozhodnutí o přijetí do 1. ročníku.

Kde a jak se dozvíme další informace týkající se povinné školní docházky?

Informace jsou průběžně zveřejňovány na webových stránkách školy www.zssatov.cz a facebookovém profilu školy. Vedení školy organizuje společné setkání s rodiči budoucích prvňáků v průběhu měsíce června. Další dotazy lze také řešit prostřednictvím e-mailu: reditel@zssatov.cz nebo telefonicky na tel.: 777 721 674

 

Přílohy:

Žádost o přijetí k základnímu vzdělávání

Přihláška ke vzdělávání

Žádost o odklad povinné školní docházky